با توجه به سبک زندگی امروزی ما، درمان کبد چرب یکی از معضلاتی است که افراد زیادی را به خود درگیر کرده است. در این متن داروخانه آنلاین کیش یک راهنمای کامل تهیه کرده است تا به شما در این زمینه کمک کند.
بیماری کبد چرب زمانی رخ میدهد که بدن شروع به ذخیره چربی در کبد میکند. وجود مقدار مشخصی چربی در کبد شما طبیعی است، اما زمانی که بیش از 10 درصد وزن کبد شما چربی باشد، مشکل شروع میشود. با اینکه مصرف بیش از حد الکل یکی از دلایل شایع بیماری کبد چرب است، اما بسیاری از مردم بدون استفاده بیش از حد الکل به آن مبتلا میشوند که این بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) نامیده میشود و دلیل اصلی آن سبک زندگی نا سالم است.
این بیماری نه تنها در کشور ما، بلکه در تمام دنیا شایع است و گفته میشود که بیش از 25 درصد از مردم دنیا به آن مبتلا هستند. اکثر افرادی که دچار این مشکل هستند، علائمی را تجربه نمیکنند، همین میتواند درمان کبد چرب را به تاخیر بیندازد. برخی ممکن است هرگز ندانند که این عارضه را دارند، اما 2 تا 5 درصد از افراد عوارض ناشی از چربی در کبد خود را تجربه خواهند کرد. اغلب زمانی متوجه میشوند که آزمایشات انجام شده به دلایل دیگر، به مشکل کبدی اشاره میکند، در این زمان به پزشک مراجعه میکنند و با سونوگرافی و آزامیش آنزیم کبدی بیماری تشخیص داده میشود. به همین دلیل است که انجام چکاپهای مرتب، مهم است.
اگر دچار این بیماری باشید، ممکن است علائمی مانند اینها را تجربه کنید:
توجه: مهم است که به خاطر داشته باشید، این بیماری در اکثر موارد علائمی ندارد، به همین دلیل گاهی اوقات بیماری کبد چرب را بیماری کبد خاموش مینامند.
هنوز دلایل دقیقی برای این بیماری مشخص نشده است، برخی از متخصصین معتقد هستند که چاقی شایعترین علت برای این بیماری است. با توجه به اینکه در سبک زندگی امروز بشر، اضافه وزن و چاقی در حال افزایش است، بیماری کبد چرب هم در حال گسترش است. اگرچه کودکان و بزرگسالان جوان ممکن است به بیماری کبد چرب مبتلا شوند، اما این بیماری در میانسالی شایعتر است. به طور کلی عوامل خطر عبارتند از:
به جز مسئله اضافه وزن و چاقی، گاهی ممکن است مصرف دارویی خاص موجب این بیماری باشد. که در این صورت اگر پزشک فکر میکند که داروی خاصی علت آن استباید مصرف آن دارو را متوقف کنید. اما قبل از قطع دارو با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است لازم باشد دارو را به تدریج ترک کنید، و ممکن است لازم باشد به جای آن داروی دیگری را تغییر دهید. به طور کلی داروی خاصی برای درمان این بیماری وجود ندارد و عموما روشهای درمانی مرتبط با تغییر سبک زندگی هستند:
اگر اضافه وزن دارید و یا چاق هستید، برای کاهش وزن، مقدار کالری مصرفی خود را کاهش دهید و فعالیت بدنی خود را افزایش دهید. کاهش کالری کلید کاهش وزن و مدیریت این بیماری است. اگر در گذشته برای کاهش وزن تلاش کردهاید و موفق نشدهاید، از پزشک تغذیه کمک بخواهید.
رژیم غذایی سالمی داشته باشید که سرشار از میوهها، سبزیجات و غلات کامل باشد. رژیم غذایی مشهور به مدیترانهای گزینه خوبی برای بهبود وضعیت تغذیه است. این رژیم حاوی مقادیر زیادی از میوه و سبزیجات، حبوبات و چربیهای سالم است.
بر اساس تحقیقات انجام شده، قهوه مزایای محافظتی زیادی برای کبد دارد. به طور خاص، تولید آنزیمهای کبدی را تحریک میکند که اعتقاد بر این است که با التهاب مبارزه میکنند. به طور کلی گفته میشود که مصرف منظم قهوه آسیب کبد را کاهش میدهد و برای درمان کبد چرب مفید است. به نظر میرسد دو تا سه فنجان قهوه در روز میزانی است که به بهترین وجه خطر ابتلا به بیماریهای کبدی را کاهش می دهد. قهوه سیاه بهترین گزینه است، زیرا حاوی هیچ چربی یا شکر اضافهای نیست. البته از آنجایی که قهوه حاوی کافئین است، بهتر است همیشه مراقب مصرف خود باشید.
در بیشتر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه ورزش کنید. یعنی حدود 30 دقیقه، برای 5 روز در هفته. با این حال، لزوماً مجبور نیستید یک ورزش انجام دهید یا حتی برای ورزش به باشگاه بروید. 5 روز در هفته می توانید 30 دقیقه پیاده روی سریع داشته باشید. یا اگر زمان کمی دارید، با توجه به آمادگی بدن خود، حتی میتوانید آن را به دو یا پیاده روی سریع 15 دقیقهای، تبدیل کنید.
اگر مدت زیادی را ورزش نکردید، برای شروع ورزش، سعی کنید فعالیت بدنی متوسط را در برنامه روزانه خود بگنجانید. مثلا تا خواربارفروشی پیاده روی کنید، با بچه هایتان بازی کنید یا هر زمان که میتوانید به جای آسانسور از پلهها استفاده کنید.
دستورالعمل های پزشک خود را دنبال کنید تا دیابت خود را کنترل کنید. داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید و قند خون خود را به دقت کنترل کنید. برای این منظور میتوانید این مقاله را نیز مطالعه کنید: چطور قند خون را کاهش دهیم؟